Miksi lähdin ehdolle?
18.3.2025

Lyhyt vastaus otsikon kysymykseen olisi se, että minulla on mielestäni laajan yleissivistyksen lisäksi aidosti hyviä ajatuksia siitä, millaista päätöksentekoa tarvitsemme kehittääksemme vantaasta entistä paremman paikan ja minua myös pyydettiin asettumaan ehdolle. Vantaalla on valitettavasti myös epäkohtia, kuten esimerkiksi turvallisuustilanne, johon koen itselläni olevan kompetenssia vaikuttaa. Lisäksi taloutta ja yrityksiä aktiivisesti seuraavana sekä keskusteluun osallistuvana koen, että on keskeisen tärkeää, että vantaalaiset yritykset voivat hyvin. Kun yrityksillä menee hyvin, ne investoivat ja syntyy lisää palveluita sekä työpaikkoja, mikä taas johtaa suurempaan verokertymään ja tällöin koko Vantaa voi hyvin. Lapset ja nuoret ovat minulle keskeinen prioriteetti ja huoli myös henkilökohtaisesti kahden alakouluikäisen lapsen isänä.
Lasten ja nuorten ongelmiin, ml. jengiytyminen, nuorisorikollisuuden kasvu ja nuorison pahoinvointi, puuttuminen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa ja näiden ongelmien ennaltaehkäisy sekä lasten ja nuorten asiat laajemminkin ovat minulle keskeisen tärkeitä sekä yleisesti että myös ihan henkilökohtaisesti omien lasteni takia. Olen aidosti ja vilpittömästi huolissani mm. jengiytymisestä ja nuorisorikollisuuden kasvusta ilmiöinä, sekä siitä, että yhä nuoremmat syyllistyvät yhä vakavampiin rikoksiin.
Kunta- ja aluevaalit ovat kiinteä osa meihin kaikkiin läheisesti vaikuttavaa päätöksentekoa, jolla on keskeinen vaikutus siihen, mihin suuntaan ja millaisista näkemyksellisistä lähtökohdista kaupunkia tai hyvinvointialuetta kehitetään: miltä arki, palvelut, elinympäristö ja tulevaisuus näyttävät. Pyrin tässä blogikirjoituksessa taustoittamaan myös, mitkä tekijät ehdolle asettumiseen johtivat sekä, miten prosessi eteni tähän pisteeseen. Päätös ei nimittäin tapahtunut ilman monitahoista ja useita näkökulmia huomioivaa ankaraa pohdintaa. Ennen 2024–2025 vuodenvaihdetta en ollut ensinnäkään koskaan esiintynyt julkisuudessa muutamaa sotilasaiheista ryhmäkuvaa tai sotilasarvojen ylennyksistä kertovaa artikkelia lukuun ottamatta ja sosiaalisessa mediassakin toimin nimimerkin takana mm. siksi, että koin anonymiteetin olevan tarpeen jo palvelustehtävien operaatioturvallisuuttakin (OPSEC) ajatellen.
Miksi Kokoomus?
Kiinnostus Kokoomuksen toimintaa kohtaan heräsi jo kauan sitten. Merkittävänä tekijänä prosessissa oli kuitenkin muun muassa se, että olen palvellut lähes koko aikuisikäni sotilasvirassa ensin Merivoimissa vuodesta 2009 alkaen heti varusmiespalveluksesta kotiuduttuani ja Kadettikoulun jälkeen Rajavartiolaitoksessa. Mainittakoon, että sotilaat eivät siis lainsäädännön puitteissa saa kuulua mihinkään poliittiseen puolueeseen. Tämä on rikoslaissa ihan rangaistavaakin (RL 45 luku - Sotilasrikoksista, 19§ Luvaton poliittinen toiminta). Kyseinen pykälä kuuluu seuraavasti:
“Tämän luvun 27 §:n 1 momentin 1 ja 3 kohdassa tarkoitettu sotilas tai rajavartiolaitoksen sotilastehtävässä palveleva, joka liittyy jäseneksi puolueeseen tai puoluepoliittista toimintaa harjoittavaan tai sitä selvästi tukevaan yhdistykseen taikka jättää eroamatta puolueesta tai edellä tarkoitetusta yhdistyksestä, on tuomittava
luvattomasta poliittisesta toiminnasta kurinpitorangaistukseen.”
Oletin siis vuosikausia, etten todennäköisesti voi osallistua Kokoomuksen toimintaan, käydä heidän tilaisuuksissaan kuunteluoppilaana ja verkostoitumassa, koska lähtökohtaisesti yhdistysten tapahtumat ovat tarkoitettu vain jäsenille. Sen toki tiesin jo entuudestaan, että paikallistasolla (kunta- ja alue) politiikkaan voi osallistua virassa olevana ammattisotilaanakin, kunhan ei liity puolueeseen. Ensimmäiset esimerkit koin nimittäin jo noin 15 vuotta sitten, kun Merivoimissa silloin palvelleita kollegoita oli ehdolla kuntavaaleissa. Noh, jälkikäteen voi todeta, että olisi kannattanut ottaa aikaisemmin yhteyttä, koska Kokoomukselle tarpeet (sitoutumattomuus) huomioiva järjestely sopi erinomaisesti.
Tutustuin vajaat 15 vuotta sitten Katri Manniseen, joka on tehnyt pitkän uran poliittisissa piireissä ja palvelee nykyään pääministeri Petteri Orpon esikunnassa poliittisena erityisavustajana ja Kokoomuksen hallitusryhmän sihteerinä. Tästä käynnistyi prosessi, jossa pohdin itsekseni ajoittain, mutta kuitenkin toistuvasti, että pitäisikö ottaa esimerkiksi Katriin yhteyttä ja kysyä suoraan, miten voisin osallistua Kokoomuksen toimintaan olematta kuitenkaan itse puolueen jäsen.
Miksi olen kiinnostunut juuri Kokoomuksen toiminnasta? Koen Kokoomuksen edustavan omia arvojani parhaiten. Kokoomuksen kunta- ja aluevaaliohjelma sisältää erinomaisia ja kannatettavia kokonaisuuksia muun muassa lasten ja nuorten sekä terveyteen ja mielenterveyteen liittyvien ongelmien ennaltaehkäisyn osalta.
Parempi myöhään kun ei milloinkaan
Viime vuoden lokakuussa oli vihdoin aika tarttua tuumasta toimeen ja parin viestin sekä puhelinkeskustelun jälkeen olimme sopineet Vantaan Kokoomuksen järjestöpäällikkö Perttu Koistisen kanssa lounastapaamisen. En vielä tässä vaiheessa tajunnut, että kyse oli samalla myös ehdokashaastattelusta, vaikka puhelimessa ehdokkuudesta olikin vihjattu. Lopulta olimme keskustelleet muun muassa meikäläisen taustoista, urasta, turvallisuuspolitiikasta, viimeaikaisista turvallisuuteen liittyvistä tapahtumista sekä siitä, mitä kaikkea ehdolle asettumiseen liittyy niin yleisellä tasolla kuin konkreettisten toimien osalta. Lisäksi puhuimme tulevista Kokoomuksen järjestämistä tapahtumista yhteensä noin parin tunnin ajan. Lounaan päätteeksi sain eteeni Kokoomuksen ehdokaslomakkeet sekä kuntavaaleihin että aluevaaleihin. Tapani mukaisesti luin huolellisesti muutamaan kertaan läpi molemmat lomakkeet alusta loppuun sisältäen myös ns. pienen präntin, eli ehdot, joihin tulisin sitoutumaan, mikäli päättäisin allekirjoittaa kaavakkeet. Lisäksi esitin luonnollisesti useita täsmentäviä kysymyksiä jokaisesta minua askarruttavasta kohdasta. Perttu pysyi kuitenkin tyynenä koko tämän ajan, pisteet tästä hänelle! 😀
Allekirjoitin lopulta molemmat lomakkeet ja sovimme, että ehdokkuuteni voi käsitellä alustavasti molemmissa päätöksentekoelimissä, mutta asia tulisi pitää salassa, eikä nimeäni saisi julkaista ennen kuin olen olen selvittänyt työnantajani kannan edellä mainittuun kokonaisuuteen liittyen. Lounaan jälkeen soitin esimiehelleni ja kerroin mahdollisesta ehdokkuudesta ja kävimme pitkän keskustelun aiheesta ja pohdiskelemistani asioista. Oli keskeistä selvittää, millä tavalla julkisuus ja ehdokkuus voisi vaikuttaa tulevaan uraani tai tuleviin työtehtäviini lähinnä siltä kannalta, että voisiko tämä rajata joitain tiettyjä turvallisuuskriittisiä tehtäviä pois repertuaarista.
Kävin aiheesta myös laajaa keskustelua kavereiden ja kollegoiden kesken ja pyrin muodostamaan parhaan mahdollisen käsityksen julkisuuden tuomista plussista ja miinuksista. Lopulta päädyin siihen lopputulemaan, ettei julkisuudessa toimimisesta olisi haittaa työnantajani tai urani kannalta, sillä joihinkin työtehtäviin se kuuluu luonnollisena osana. Viestinnällisestä näkökulmasta koen, että julkisuudesta on hyötyä myös työnantajalleni, koska nyt minulla on erinomainen mahdollisuus tuoda julki kasvavalle yleisölle sitä äärimmäisen tärkeää työtä, jota kollegani tekevät maalla, merellä ja ilmassa 24/7/365-periaatteella. Eräänlainen win-win tilanne siis. Lisäksi allekirjoittanut on saanut todella laajasti oppia muun muassa viestinnästä, markkinoinnista, mainonnasta, vaalien konkreettisesta toteuttamisesta, näihin liittyvästä sääntelystä ja tietenkin Vantaan kaupungin sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen tilanteesta.
Tiesitkö muuten, että Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen talous tulee ennusteen mukaan olemaan ensimmäistä kertaa sen historian aikana ylijäämäinen tämän vuoden aikana? Vantaan kaupungin edellinen valmistunut vuoden 2023 tilinpäätöskin oli 47,7 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Tämän vuoden tilinpäätös ei ole vielä valmistunut, mutta valmistunee vielä maaliskuun aikana. Sen jälkeen saamme ajantasaista tietoa myös Vantaan kaupungin taloustilanteesta. Vantaan kaupungin lainakannan arvioitiin kasvavan viime vuonna noin 89,7 miljoonalla eurolla investointien takia. Kokonaisuudessaan Vantaan kaupungin taloustilanne on ollut positiivinen viime vuosina, mutta investointien ja lainakannan kasvu edellyttävät tarkkaa taloudenpitoa tulevina vuosina. Uskon vahvasti, että meillä on hyvät edellytykset pitää talous vakaana ja kestävänä niin Vantaan kuin Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen osalta!
Lopulta työnantajan kanta ja muutkin julkisuuteen liittyvät aspektit oli selvitetty 17.1.2025, jolloin ilmoitin Pertulle ehdokkuuteni olevan julkaisuvapaa ja Vantaan Kokoomus tiedotti tästä 3.2.2025. Oman vaalikampanjani käytännöntoimet saatiin käyntiin vasta helmikuun alussa, sillä olin ollut useamman viikon rajun flunssan tai influenssan kourissa. Nyt puolitoista kuukautta myöhemmin tuntuu aivan upealta! Kampanjatiimi on kasvanut viikko viikolta ja kaikki suunnitellut toimenpiteet niin julkisuudessa kuin kampanjan kulisseissa on saatu toteutettua aikataulussa siitäkin huolimatta, että sairastin toisenkin rajun flunssan pari viikkoa sitten. Suunnittelupöydällä ja tuotannossa on kuitenkin kuukautta ennen varsinaista vaalipäivää todella paljon erilaisia mielenkiintoisia elementtejä. Stay tuned, there is a lot more to come!