Ehdokaskynä: Vantaan ja Keravan turvallisuus edellyttää jatkuvaa kehittämistä

5.4.2025

Vantaan ja Keravan turvallisuus edellyttää jatkuvaa kehittämistä

Valtioneuvoston viime vuoden Kansallisten dialogien mukaan kansalaisten kokema turvattomuus ja epävarmuus ovat lisääntyneet ympäri Suomea. Suuremmissa kaupungeissa rikos- ja vaaratilanteiden määrä on korostunut entisestään.

Turvallisuus ei ole itsestäänselvyys, vaan se vaatii jatkuvaa kehittämistä ja konkreettisia toimenpiteitä. On elintärkeää, että jokainen voi tuntea olonsa turvalliseksi omassa arjessaan niin kadulla, koulussa ja kotona kuin osana yhteiskuntaa. Tavoitteeni on, että sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelut ovat saatavilla viiveettä silloin, kun niitä tarvitaan. Palvelut tulee tuottaa inhimillisesti, laadukkaasti ja kustannustehokkaasti turvallisuudesta tinkimättä.

Turvallinen kasvuympäristö lapsille ja nuorille

Meidän tulee taata riittävä tuki lapsille ja nuorille elämän käänteisiin ja turvalliseen kasvamiseen. Nuorten psyykkisen hyvinvoinnin vahvistaminen on tärkeä osa ongelmien ennaltaehkäisyä, ja sen tukeminen voi estää vakavampien vaikeuksien kehittymistä. Panostamalla varhaiseen tukeen voimme vähentää lasten ja nuorten ongelmia, estää syrjäytymistä ja tarjota heille parempia edellytyksiä rakentaa tulevaisuuttaan. Nuorisotyöhön satsaaminen ja nuorisorikollisuuden tehokkaampi torjuminen ovat tärkeitä toimenpiteitä myös jengiytymisen estämiseksi.

Turvallisuusnäkökulma tulee huomioida myös julkisissa tiloissa, joissa lapsemme liikkuvat. Esimerkiksi koulujen ja päiväkotien sekä muiden tilojen turvallisuussuunnitelmia täytyy kehittää entisestään siten, että niissä osataan paremmin reagoida häiriöihin ja mahdolliseen väkivallan uhkaan.

Mielenterveys- ja sosiaalipalvelut turvallisuuden takaajina

Syrjäytyminen, väkivalta ja päihteiden väärinkäyttö ovat ilmiöitä, jotka vaikuttavat suoraan alueemme turvallisuuteen. Mielenterveyspalveluiden saatavuutta on parannettava, jotta riskiryhmiin kuuluvat saavat tarvittavaa tukea ennen ongelmien paisumista. Erityisesti päihdepalveluiden tulee olla helposti saavutettavissa, ja niiden on toimittava tiiviissä yhteistyössä poliisin ja sosiaalitoimen kanssa.

Viranomaisyhteistyö on avainasemassa myös nuoren rikoskierteen katkaisemisessa.

Perheiden tukipalveluihin panostaminen on ratkaisevaa, jotta voimme ennaltaehkäistä perheväkivaltaa ja kaltoinkohtelua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Samalla on huolehdittava siitä, että hoivakodeissa ja palveluasunnoissa on riittävästi henkilöstöä ja toimiva turvallisuuskulttuuri. Ikäihmisten turvallisuutta voidaan parantaa kehittämällä kotipalveluja ja etävalvontaa.

Kehittämisen taustalla moniviranomaisyhteistyö

Turvallisuuden kehittäminen vaatii jatkuvaa panostusta ja resursseja. Se edellyttää tiivistä ja monialaista yhteistyötä viranomaistoimijoiden kesken. Saumaton yhteistyö parantaa palvelujen kokonaisvaltaisuutta, ehkäisee väliinputoamista ja toisaalta palvelujen päällekkäisyyksiä. Vantaan ja Keravan hyvinvointialue toimii yhteistyön välittäjänä ja foorumina, joka kohdentaa viranomaisten huomion sinne, missä ongelmia ilmenee.

Monialainen yhteistyö on elintärkeää, jotta pystymme luomaan turvallisemman ympäristön niin Vantaalle, Keravalle kuin koko pääkaupunkiseudulle.

Nico Mäkelä
Kirjoittaja on vantaalainen kunta- ja aluevaaliehdokas (Vantaa ja Vantaa-Kerava). Kirjoitus on julkaistu 4.4.2025 Uudenmaan Kokoomuksen Ehdokaskynä-julkaisussa.